組織

研究職員紹介

 氏  名 

小西 靖之(こにし やすゆき)

 所  属 

研究開発部 プロジェクト推進科

 専門分野 

化学工学 熱利用工学 食品工学 乾燥工学

所属する学会・協会

化学工学会 日本食品科学工学会 日本食品工学会 日本冷凍空調学会

対応可能な技術分野

熱利用技術:温度計測、熱利用機器の評価、燃焼排気分析
乾燥工学:食品乾燥の操作設計・評価
プロセス制御技術:熱利用機器等の制御技術など

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研究テーマ・研究実績等

主な研究テーマ

  1. 機能性と感性に基づいたフードデザインシステムの開発
  2. 微生物制御によるイカの高品質乾燥製品に関する開発研究
  3. 熱源内蔵型FF式パネル暖房機の開発研究
  4. 乾燥工程中の水産物の乾燥特性の研究
  5. 農水産素材・副産物の非熱プロセスによる脱水・乾燥技術

 キーワード 

化学工学、温度計測、食品乾燥、脱水、水分種、熱効率、燃焼、食品保存、食品加工、熱利用機器、燃焼性能、乾燥食品、食品保存、熱画像、排ガス分析、温度測定、データロガー、高温高湿、乾燥装置

 そ の 他 

●論 文
  1. Characteristic innovation of a food drying process revealed by the physicochemical analysis of dehydration dynamics.
    Konishi, Y. and Kobayashi, M.: J. Food Enging, 59, 277-283(2003)
  2. 食品工学のためのプロトンNMR法の応用
    小西靖之、三浦宏一、柴山由宇、松田弘喜、小林正義
    ケミカルエンジニヤリング誌、Vol.51(10), 55-65(2006)
  3. 食品乾燥工程の水分種制御と最適操作技術開発
    小西靖之、小林正義、三浦宏一
    ケミカルエンジニヤリング誌, Vol.50(6), 49-57(2005)
●口頭発表
  1. Characterization of Water Species Revealed in the Drying Operation of Squid by Using Water Proton NMR Analysis
    10th International Chemical and Biological Engineering Conference CHEMPOR 2008, 2008年(Braga, Portugal)
  2. Innovated food design visualized in the nonlinear analysis of multi-function water species based on the specified physicochemical parameters
    European Congress of Chemical Engineering-6, 2007年(Copenhagen, Denmark)
  3. Bacterial Contamination of Dried Squid Designed by Controlling the Composition of Two Water Molecule Species
    2nd International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, 2005年(Prague, Czech Republic)
●資格等

博士(工学) 危険物取扱責任者 高圧ガス取扱責任者

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